Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

4 Tips voor het aanleggen van een siertuin met wit grind

We houden allemaal wel van wat groen in onze tuin, van geurige en kleurrijke beplanting tot groene heggen en boompjes. Een de tuin aan te leggen met alleen beplanting ziet er wel een beetje saai of onafgewerkt uit. Je kan er dan voor kiezen om een siertuin aan te leggen. Zo onderbreek je de groene vlakken in je tuin en creëer je een speels effect. Een goed materiaal om hiervoor te gebruiken is wit grind. Het is gemakkelijk aan te leggen en verkrijgbaar in diverse maten.

Voor- en nadelen van wit grind

Ga je beginnen met het aanleggen van een siertuin? Maar twijfel je over welk materiaal je gaat kiezen? We hebben de belangrijkste voordelen van grind voor je opgezocht.

  • Het aanleggen van wit grind is eenvoudig en gaat relatief snel. Het ideale materiaal voor de “doe het zelvers.”
  • De kosten zijn veel lager dan het plaatsen van klinkers of natuursteen.
  • Er is een ruim aanbod aan verschillende kleuren, soorten en maten. Vergelijk gerust de verschillende soorten en maten grind bij een handelaar in bouwmaterialen.
  • Grind is gemakkelijk te combineren met andere bestratingsmateriaal.
  • Het materiaal is waterdoorlatend. Zo voorkom je diepe plassen en wateroverlast.

Naast deze goede voordelen zijn er ook een paar kleine nadelen.

  • Deze stenen nemen en hoop stof met zicht mee. Vooral tijdens het uitspreiden van de stenen. Hou er rekening mee dat je deze stof nog enkele weken mee na binnen neemt. Dit probleem kan je binnenshuis gemakkelijk verhelpen met behulp van een vochtige dweil.
  • Voorkom putten en kale plekken, door een grindlaag aan te leggen van minimaal 5 cm.
  • Het brengt wel wat onderhoudt met zicht mee. Van het bladvrij maken van het oppervlak tot het terug vegen van de verdwaalde stenen op de weg.

Handige tips

Het aanleggen van een mooie siertuin is relatief gemakkelijk. Het gebeurt daarom nog wel eens dat we een stap overslaan. Hieronder hebben we de aanleg van een siertuin in een paar stappen voor je uitgelegd.

Stap 1: Meten is weten

Meet van tevoren hoe groot jouw siertuin gaat worden. Door het meten heb je een beter overzicht op de afmeting en de plaatsing van jouw siertuin. Het meten helpt ook bij het bepalen van de oppervlakte. Zo weet je precies hoeveel wit grind je precies nodig hebt voor jouw project.
Tip: plaats op elke hoek van je siertuin een stok/ paal in de grond en verbind deze daarna met een stuk draad. Zo heb je een visueel beeld van hoe je ontwerp eruit komt te zien.

Stap 2: Uitgraven en egaliseren

Nu je weet hoe de siertuin eruit komt te zien kan je beginnen met het uitgraven. Voor het leggen van een siertuin is ons advies om 5 cm grond uit te graven. Zo krijgt je een mooie beloopbaar grindlaag, zonder dat het worteldoek zichtbaar is. Na het uitgraven van de siertuin kan je beginnen met het egaliseren van de grond.

Stap 3: Worteldoek

Een siertuin in de tuin is plekje om echt van te genieten. Je wilt dan niet dat er groene sprieten of scheuten zichtbaar zijn in het witte grind. Dit brengt alleen maar een hoop extra werk met zicht mee. Een goede oplossing is het aanleggen van een worteldoek. Deze zijn niet alleen goedkoop, maar je voorkomt ook een hoop onkruid (mist deze goed is aangelegd). Het anti-worteldoek plaats je na het egaliseren van de grond.

Stap 4: Jouw siertuin aanleggen

Heb je 5 cm grond uitgegraven, deze geëgaliseerd en het anti-worteldoek gelegd? Dan is het tijd voor de laatste stap. Het aanleggen van de grindlaag. Verdeel het wit grind egaal over je worteldoek en klaar is je nieuwe siertuin.

Over Grind-webshop.nl

Op zoek naar wit grind in de omgeving van Lunteren? Bij de Grind-webshop vindt je wit grind in verschillende maten en hoeveelheden. Het grind wordt geleverd per bigbags van 500 tot 1500 kg. Je kan bij de Grind-webshop.nl ook terecht voor een anti-worteldoek, splitplaten, zand en nog veel meer! Heb je vragen of opmerkingen? Bel gerust of neem contact op via het contactformulier.

Linkruil.org

Comments are closed.