Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

5 reden om Basalt split te gebruiken voor jouw tuinproject

Basalt split is gemakkelijk te herkennen aan zijn antraciet zwarte kleur. Als het regent verandert de kleur van het split van antraciet naar zwart. Door dit speelse effect is het gebruik van split erg populair onder de “doe het zelvers” voor het aanleggen van hun siertuin of oprit. Wat zijn nu de voordelen van basalt split?

Wat is basalt?

Voordat we beginnen met het vertellen van de eigenschappen van dit gesteente, kijken we eerst na wat voor materiaal basalt nu precies is. Basalt is een vulkanisch gesteente dat is ontstaan door het stollen van lava. Doordat de lava snel afkoelt zijn er in het gesteente geen grote kristallen gevormd. De donkere kleur van het basalt split ontstaat door het hoge percentage aan donkere ijzerrijke mineralen.

Door zijn dichte structuur is het gesteente niet alleen sterk maar ook nog eens weerbestendig. Vanwege deze eigenschappen voor basalt voornamelijk gebruik voor dijkbekleding, beelden, tegels of grind.

Perfect voor een oprit of siertuin

Naast zijn natuurlijke eigenschappen hebben we nog vijf reden om basalt split te gebruiken voor de aanleg uw eigen tuin op oprit.

  • Basalt split slijt nooit. Door zijn sterke eigenschappen en de hardheid van dit gesteente is dit split slijtvast.
  • Basalt behoudt voor een lange tijd zijn mooie kleur, zelf de zon heeft hier geen invloed op. Dit split wordt ook wel kleurvast genoemd.
  • U kunt split gebruiken als een bodembedekker. Basalt grind kan u goed gebruiken voor het afwerken van perkjes en borders, voor een onderhoudsarme tuin. Heeft u beplanting in tuin? Vergeet dan niet om een anti-worteldoek te gebruiken. Zo kan het water gewoon weg en heeft u minder last van onkruid. Perfect voor mensen zonder een groene duim.
  • Split gebruiken voor de aanleg van een oprit. Basalt is een harde steensoort en wordt niet kapotgereden. U kunt dit split dus goed gebruiken voor de aanleg van een oprit. Let op! Voordat u een laag split legt op uw oprit is het wel belangrijk om een goede ondergrond te legen. Zoals een laag gebroken puin of menggranulaat.
  • Creëer diepte gang in uw tuin door het split te combineren met een mooie natuur tegel. Door te kiezen voor een subtiel kleurverschil tussen het split en de stenen ontstaat er een mooi contrast, een gevoel van eenheid.

Waarom heeft mij basalt split een licht grijze kleur?

Wist u dat.… basalt split uit de steengroeve wordt los gespleten met dynamiet? Tijdens het breken van het split komt er een grijze stof vrij. De stof plakt zich vast aan het basalt split, waardoor de kleur van het gesteente verandert naar een muisgrijs.

Het verwijderen van dit hardnekkige stofje heeft wel wat tijd en regen nodig. Het beste is dan ook om het split goed schoon te spuiten met de tuinslang. Zo verwijdert u al een groot gedeeld van de stof. Na het schoonmaken zal het basalt grind nog wel iets grijs kleuren. Het duurt namelijk nog enkele regenbuien voordat de laatste restjes van het hardnekkige stof zijn verdwenen. Wees dus gerust, die mooie antraciet zwarte kleur komt vanzelf tevoorschijn. Het is zeker het wachten waard.

Handige tips

Bereken de hoeveelheid basalt split die u nodig hebt aan de hand van deze formule: Lengte X breedte X de dikte van de laag.
Voorbeeld: u heeft een oprit met een lengte van 5 meter, de breedte is 4 meter en de laag is 10 cm dik. De juiste formule is dan 5x4x0,1= 2m3/ kuub.

Voor de juiste laagdikte kunt u zich houden aan de onderstaande richtlijnen:

  • Een oprit heeft een laagdikte van 8 tot 10 cm.
  • Een siertuin of border heeft een laagdikte van 4 tot 6 cm.

De Grind-webshop.nl

Op zoek naar basalt split in de omgeving van Lunteren? Bij de Grind-webshop vindt u verschillende soorten basalt split in diverse maten en hoeveelheden. Split en grind wordt geleverd per bigbags van 500 tot 1500 kg. Naast de verkoop van basalt split kunt u ook bij de Grind-webshop.nl terecht voor anti-worteldoek, splitplaten, zand en gebroken puin. Heeft u vragen of opmerkingen? Bel ons gerust of neem contact op via het contactformulier.

Het gebruiken van basalt bij dijken

Linkruil.org

Comments are closed.