Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

5 Tips voor een gezonde en vrolijke kat!

5 Tips voor een gezonde en vrolijke kat!

Wanneer je de eigenaar bent van een kat of gewoon een ontzettende kattenliefhebber, is het belangrijk om te weten of je kat een gezonde en vrolijke kat is. Hieronder eerst een aantal eigenschappen qua gedrag, houding en kattentaal hoe je kunt ontdekken hoe je dier zich voelt!

Gedrag herkennen

Net zoals mensen hebben ook katten een eigen manier van reageren. Ze kunnen weliswaar niet echt terug praten al miauwen ze soms wel en lijken ze het baasje te begrijpen wanneer er iets gevraagd wordt.

Houding

Aan de houding van een kat kan men al veel aflezen als je je verdiept in de kattentaal.
Zo kun je al heel wat aflezen aan de staart van een kat en de oortjes. Een rechtopstaande staart, soms kwispelend heen en weer of een rechtopstaande staart met een krul erin is een teken dat hij of zij je vertrouwt en je aardig vindt of gewoon blij is om je te zien.

Ogen

Katten zijn ook meesters in het communiceren via hun ogen.
Zo zal je aan je kitten snel zien of hij op zijn gemak is of niet door naar zijn ogen te kijken.
Wijde pupillen wijzen namelijk vaak op angst of stress, al kan het ook zijn dat je kat iets ziet dat hij heel lekker of interessant vindt. Voor een onbekende kat kan het vervelend zijn als je een dier recht in de ogen aankijkt dit kan een kat als dreiging of vervelend ervaren.

Wanneer een kat met zijn ogen bijna als het ware vriendelijk lacht en zijn ogen iets dichtknijpt dan weet je dat hij of zij zich op zijn gemak voelt bij je en je zijn maatje bent.

Zo nu ben je het één en ander te weten gekomen over het gedrag van katten en hoe je kunt zien hoe een kat zich voelt op dat moment. Verschillend per ras en leeftijd is het allereerst natuurlijk belangrijk om je kat van een goede en gezonde voeding te voorzien en vers drinkwater.

Katten weetjes:

Wanneer een kat onvoldoende uit de drinkbak drinkt en liever uit de kraan? Kan dat te maken hebben met het feit dat zijn drinkbak op een verkeerde plaats staat. Zo moet je natuurlijk geen vers water dichtbij een kattenbak zetten, mensen eten en drinken liever ook niet op de plek waar ze hun behoeften doen. Daarnaast hebben katten vanuit hun oerinstinct meegekregen dat water wat te dicht bij de voeder bak staat niet vers is omdat het te dicht bij hun ‘prooi’ eten staat. Vaak wordt er ook geadviseerd om hier voldoende ruimte tussen te houden.

Katten slapen het merendeel van de dag omdat het van oorsprong jagers zijn en ze vroeger voldoende slaap nodig hadden om te jagen, laat ze dus maar lekker slapen wanneer ze dit willen.

Vachtverzorging

Afhankelijk van de lengte van de vacht en het ras, kan het gewenst zijn om met de kat naar een trimsalon te gaan. Hierin wordt vaak het advies gegeven één keer per kwartaal om alles netjes klittenvrij te houden.

Vaak houden de meeste katten niet zo van een trimbeurt maar dit went vanzelf wanneer dit per kwartaal gebeurt en achteraf zullen ze je dankbaar zijn voor een zachte en klittenvrije vacht!

Bijhouden nagels

Om van nature de nageltjes goed te houden, heeft een kat de behoefte om zich uit te strekken en zijn nageltjes te krabben, wellicht ook de nieuwe bank.
Om dit te vermijden is het handig om iets neer te zetten waar ze hun nagels in mogen zetten, of dit nu een krabpaal is of een krabkartonnen plank, wat ze overigens ideaal vinden om op te slapen, hun nagels te krabben.

Verder is het belangrijk om je kat de liefde en aandacht te geven wat het dier nodig heeft, uiteraard heeft iedere kat weer een ander karakter. Sommige dieren geven liever zelf aan wanneer ze hier behoefte aan hebben en even met rust gelaten willen worden.

Simpele speeltjes kunnen ook een uitkomst zijn om je dier gezond en actief te houden. Nu hoeven dit geen bergen met speelgoed te zijn, zo kan een simpele bal of een klein beetje catnip op zijn tijd ook al voor een hoop plezier en ontspanning zorgen bij je kat.

Meer advies of informatie nodig?

Wil je meer advies of persoonlijke informatie voor je dier? Dat kan bij ZOO&ZO dierenspeciaalzaak zijn ze gespecialiseerd op het gebied van diversen dieren en hier hebben ze ook een ruim assortiment om te voldoen aan een goed leven voor je dier. Bekijk gerust eens de webshop of ga langs in de ruime winkel om van alles te kunnen beleven.

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.