Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Alle angststoornissen

Bij een angststoornis heeft de patiënt last van angsten. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die met angst gepaard gaan. Het zogeheten DSM (afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) bevat een overzicht van alle angststoornissen. Angststoornissen kunnen voor de patiënt invaliderend werken, waardoor behandeling in veel gevallen noodzakelijk is.

Volgens experts kan angst van uw ouders of oma en opa worden geërfd. Ook kan angst worden getriggerd door de dingen die u meemaakt. Zo ontstaat de posttraumatische stressstoornis (ook wel PTSS genoemd) na een ingrijpende gebeurtenis in het leven (een zogenaamd trauma).

De gegeneraliseerde angststoornis
De gegeneraliseerde angststoornis is een aandoening waarbij de patiënt een buitensporige angst heeft over de dagelijkse gang van zaken. Men kan zich over werk, huis of de gezondheid druk maken. De gegeneraliseerde angststoornis gaat gepaard met veel zweten, misselijk, eetproblemen en diarree.

De posttraumatische stressstoornis
Na een heftige gebeurtenis kan men de posttraumatische stressstoornis oplopen. Een gewelddadige overval of een gewapende conflict zijn gebeurtenissen waarna PTSS kan worden opgelopen. Flashbacks en dromen (nachtmerries) zorgen ervoor dat de patiënt het trauma steeds opnieuw beleefd. De patiënt zal herinneringen aan de traumatische gebeurtenis zoveel mogelijk proberen te vermijden.

De obsessieve compulsieve stoornis en dwang
Bij de obsessieve compulsieve stoornis neutraliseert men de angst met dwanghandelingen. Vaak draagt men een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, men wil absoluut niet de veroorzaker van een ramp of ongeluk zijn. Dwanghandelingen worden vervolgens uitgevoerd om de angst weg te nemen. Dwanghandelingen nemen doorgaans veel tijd in beslag. Iemand met controledwang kan bij het verlaten van het huis lang blijven controleren of de deur wel op slot is. Ook worden gaskranen en elektrische apparaten gecontroleerd voordat het huis verlaten wordt.

Claustrofobie
Angst voor kleine ruimten wordt claustrofobie genoemd. Ook in ruimtes die vol zitten met mensen kan de angst optreden. De patiënt heeft de angst de ruimte niet te kunnen verlaten, waardoor hij of zij paniekerig wordt.

Agorafobie of pleinvlees
Agorafobie of pleinvlees is de angst voor grote open ruimten. Nu zal niet iedereen in dezelfde mate de angst ervaren. De gradatie waarin de angst komt zal per patiënt verschillen.

Sociaal isolement
Leven met een angststoornis is voor veel mensen niet makkelijk. Bij iemand die in een sociaal isolement terecht komt is behandeling noodzakelijk. Het is aan te raden om hiervoor contact op te nemen met uw huisarts. Ook kunt u in veel gevallen direct terecht bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Linkruil.org

Comments are closed.