Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

De tegenwoordige hypotheekrenteaftrek

In 2013 is er met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek veel veranderd. Voor sommige hypotheekvormen wordt het onmogelijk vanaf 2013 nog hypotheekrenteaftrek aan te vragen. Voor bestaande hypotheken is er veel veranderd in 2014.

Wanneer u met een aflossingsvrije hypotheek ook na 2013 hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen, dan moest de aanvraag voor 1 januari 2013 zijn gedaan. Sinds die datum is het namelijk alleen nog maar hypotheekrenteaftrek aan te vragen voor de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek, hypotheekvormen waarbij annuïtair wordt afgelost in maximaal dertig jaar. Het is waarschijnlijk overbodig te zeggen dat de populairiteit van aflossingsvrije hypotheken afneemt ten gunste van de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

Voor aflossingsvrije hypotheken, dat zijn hypotheken waarbij pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost, kan sinds 3013 dus geen hypotheekrenteaftrek meer worden aangevraagd. Dit betekent dat deze hypotheekvormen ook minder aantrekkelijk zullen worden.

Voor bestaande hypotheken mocht tot 2014 tegen maximaal 52 procent worden afgetrokken. Tussen 2014 en 2040 wordt dat percentage jaarlijks met een half procent verlaagd. Dergelijke maatregelen hebben tot gevolg dat mensen minder dure huizen kunnen kopen. Vervolgens zullen de huizenprijzen dalen omdat verkopers meer moeite hebben de woning te verkopen. Dit kan ervoor zorgen dat de huizenmarkt vast komt te zitten en er geen of minder doorstroming van huurwoningen naar koopwoningen kan plaatsvinden.

Linkruil.org

Comments are closed.