Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Is bevoorschotting verstandig?

Om de zoveel tijd dient je als bedrijf te investeren in nieuwe voorraden. Helaas kan het gebeuren dat er geen geld beschikbaar is omdat omdat debiteuren hun facturen nog niet hebben betaald. Dit is zeer vervelend en moet zo snel mogelijk worden opgelost. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is bevoorschotten. Wat houdt dit in, en is het verstandig?

Wat is bevoorschotten?

Voor de groei van jouw bedrijf ben je afhankelijk van het betalingsgedrag van je klanten. Helaas betaalt niet iedereen altijd op tijd. Het is een probleem waar veel bedrijven en ondernemers tegenaan lopen. Als oplossing kiezen zij soms voor bevoorschotting. Dit is een vorm van financiering waarbij de bank of een factoring maatschappij de nog niet betaalde facturen voorschiet. Gemiddeld neemt een financierder tussen de 80 en 90 procent van je facturen over. Bedrijven die gebruik maken van deze financiering moeten een vergoeding (fee) betalen aan de financierder. Doorgaans betreft dit een percentage van het factuurbedrag.

Voordelen van bevoorschotten

Bij bevoorschotten ontvang je het alvast geld om te investeren in het bedrijf. Zo hoef je minder lang te wachten om nieuwe voorraden aan te schaffen voor je klanten. Je bent dus niet langer afhankelijk van je debiteuren, wat voor meer rust zorgt. Bovendien hou je door te kiezen voor bevoorschotting de touwtjes altijd in eigen handen. Dit is zeker niet het enige voordeel. Betalingsherinneringen sturen heeft meestal geen positief effect op de klantrelatie. Het legt een bepaalde druk die zowel bedrijven als klanten niet fijn vinden. Terwijl Jij wacht op je betaling, terwijl de klant het niet leuk vindt om een herinnering te krijgen. Dankzij bevoorschotten is hier geen sprake meer van, omdat het betalingsrisico nu bij de financierder ligt.

Voorwaarden van bevoorschotten

Bevoorschotten is voor bedrijven die te maken hebben met wanbetalers een goed idee, maar er kleven wel financiële risico’s aan. Zo moet een financierder oppassen met bedrijven die een slecht betalingsverleden hebben. Ook een lange betalingstermijn en hoge factuurbedrijven vergroten het risico bij bevoorschotten. Zodoende gelden er voor bevoorschotting enkele voorwaarden. Een bedrijf moet financieel gezond zijn en een verwachte omzet hebben van minimaal 500.000 euro. Soms is het minimale bedrag voor bevoorschotten zelfs 1 of 2 miljoen euro. Het is dan ook bedoeld voor grote bedrijven die de komende jaren een flinke groei verwachten.

Conclusie: is bevoorschotten verstandig?

Voor grote bedrijven is bevoorschotten een relatief veilige manier om te blijven investeren. De debiteurenadministratie wordt overgenomen, waardoor jij je kunt concentreren op andere belangrijke zaken binnen in het bedrijf. Wel moet het bij bevoorschotten gaan om relatief grote bedragen die nog niet betaald zijn. Voor kleine bedragen heeft het minder nut. Bovendien moet je als bedrijf of ondernemer betalen voor bevoorschotten. Financierders halen er voordeel uit omdat zij als vergoeding een percentage van de totale facturen ontvangen. Beide partijen moeten zich bewust zijn van de financiële risico’s. Zo moeten financierders alleen in zee gaan met bedrijven die financieel gezond zijn.

Linkruil.org

Comments are closed.