Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

OCS behandeling en symptomen

Bij OCS ervaart de patiënt angstopwekkende gedachten en deze worden door middel van dwangrituelen geneutraliseerd. OCS is vooral bekend onder de naam “dwangneurose”.

OCS staat voor “obsessieve compulsieve stoornis”. OCS wordt ook wel OCD genoemd. Vertaald naar het Engels krijg je namelijk “obsessive compulsive disorder”. Er spelen zich in de gedachten van de patiënt rampscenario’s af. Deze rampscenario’ s probeert de patiënt te voorkomen door middel van het uitvoeren van dwanghandelingen.

Dwanghandelingen

Er wordt bijvoorbeeld veelvuldig gecontroleerd of de voordeur wel goed op slot is gedaan bij het verlaten van het huis. Omdat deze angst door de patiënt als zeer heftig wordt ervaren, heeft de patiënt rituelen om de angst te verminderen. Deze rituelen worden dwanghandelingen genoemd. Soms schaamt een patiënt zich voor de dwanghandelingen en voert ze om die reden niet uit. De angst wordt op die manier groter.

Erfelijkheid van OCS

Het is mogelijk dat OCS wordt overgeërfd. Daarnaast zijn de omgeving waarin u opgroeit en de gebeurtenissen in uw leven ook van grote invloed. Ook hebben veel zogeheten “Touretters” te maken met dwangklachten.

Controledwang

Bij niet iedere patiënt met OCS komt de dwang in dezelfde heftigheid. Een veel voorkomend ritueel bij OCS is tellen. Men telt bijvoorbeeld het aantal treden van een trap die men oploopt. Veelvuldig controleren is een ander dwangritueel. Bij deuren die op slot horen te zitten wordt bijvoorbeeld vaak gecontroleerd of deze wel goed op slot is gedaan. Een keer een dubbelcheck is natuurlijk niet verkeerd, maar mensen met OCS blijven controleren. Door het controleren kan iemand te laat op afspraken komen.

Smetvrees

Smetvrees is een vorm van OCS die redelijk wat bekendheid heeft. Centraal staat bij smetvrees de angst om besmet te raken. Handen schudden met andere mensen is zo een hel. Deuren worden met de ellebogen geopend, om de deurkruk maar niet met de hand te hoeven aanraken.

Behandeling van OCS

Als men het leven met OCS weer draaglijk wil maken, dan zal er een afspraak met de psychiater gemaakt moeten worden. Men kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie en met medicijnen. Bij depressieklachten is behandeling met medicatie aan te raden. Het is namelijk makkelijker om iets tegen de OCS klachten te doen wanneer de depressie eerst een stuk minder heftig is.

Het doel van gedragstherapie is het afleren van de dwangrituelen. Hiervoor zal men de situaties waar men bang voor is moeten nabootsen. Dus voor iemand met controledwang kan het een opgave zijn om het huis te verlaten zonder alle elektronische apparaten te controleren. Omdat de dwangrituelen niet 1-2-3 zijn afgeleerd kan dit wel enkele weken tot maanden duren.

Linkruil.org

Comments are closed.