Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Passend onderwijs, ook op mijn school?

Sinds 1 augustus 2014 is het passend onderwijs in het systeem geïntegreerd van vele basisscholen. Naast basisscholen wordt deze manier van onderwijs ook in het voortgezet onderwijs toegepast. Maar waar staat het nu eigenlijk voor? Het is geen eigen schoolsoort, maar een manier van lesgeven of beter gezegd onderwijs geven. Het doel erachter is om te zorgen dat de leerlingen onderwijs op maat krijgen. Oftewel, om onderwijs te krijgen wat bij hen past en dat zij de juiste ondersteuning krijgen. Dit voorkomt thuiszitten van kinderen. Daarnaast zullen de leerlingen ook extra hulp ontvangen van docenten op punten waar zij het lastig vinden en bij vakken die zij als moeilijk ervaren.

Wat houdt het in

Voor de invoering van passend onderwijs, bestonden er landelijke regels voor het sturen van leerlingen naar speciaal onderwijs. Met de ingang hiervan maken scholen tegenwoordig zelf de regels voor het sturen van leerlingen naar speciaal onderwijs.  Zo kunnen de scholen zelf precies zien welke voorzieningen er zijn en welke ondersteuning er nog meer nodig is voor de leerling. Zo worden er minder leerlingen doorgestuurd naar het speciale onderwijs, waardoor er niet te veel veranderingen komen voor het kind. Het speciale onderwijs verdwijnt natuurlijk niet. Dit onderwijs blijft altijd beschikbaar voor leerlingen die het nodig hebben, maar de bedoeling is dat er eerst wordt gekeken naar een oplossing op de basisschool zelf. Kinderen worden namelijk snel doorverwezen naar dit onderwijs, wanneer zij wat lastiger doen of leren dan de anderen uit de klas.

Voor advies kun je bij ons terecht

Voor alle basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs kunnen wij een passend onderwijs advies uitbrengen. Daarnaast kunnen wij de scholen ook helpen met het inrichten van de school, zodat de kinderen die iets lastiger zijn ook nog steeds terecht kunnen op de school. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kinderen helpen, voordat je ze definitief doorstuurt. Echter moet hier wel de ruimte voor zijn, dat de kinderen ook echt extra begeleiding kunnen hebben.

 

Linkruil.org

Comments are closed.