Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Speed (amfetamine)

Speed is een oppeppende drug die regelmatig opduikt in het uitgaansleven. De officiële naam van speed is amfetamine. Op straat wordt het ook wel “pep” of “snelle” genoemd. De gebruiker krijgt gedurende ongeveer acht uur veel energie en gaat meer praten. Langdurig speedgebruik kan schade aan de hersenen en het lichaam veroorzaken.

Speed (amfetamine)

Speed heeft een oppeppende werking. Om die reden wordt speed vooral gebruikt in het uitgaansleven. De gebruiker krijgt meer energie en kan een drang krijgen om meer te praten en te bewegen. De eetlust verdwijnt, vermoeidheid en pijn worden niet meer gevoeld. De gebruiker kan nu urenlang dansen. Dit maakt speed tot een echte partydrug.

Sommige gebruikers gaan erg met de kaken aan de binnenkant van de mond bijten, door de vele energie die zij door het middel krijgen en door de drang om de spieren te willen bewegen. Dit heeft meestal een pijnlijk gevoel aan de kaken tot gevolg op de dagen na het speedgebruik. Speed wordt in Nederland als harddrugs gezien en is daarom illegaal. Kleine hoeveelheden worden door de politie echter niet actief opgespoord.

Het ontstaan van speed

In het jaar 1887 werd amfetamine voor het eerst gesynthetiseerd. Men schreef het eind jaren twintig van de vorige eeuw zelfs voor tegen bronchitis en astma. Destijds was men zich nog niet zo bewust van de schade die speed kan geven aan het lichaam en aan de hersenen. Gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog werd het in grote getale gebruikt. Vooral aan het Amerikaanse, Russische, Japanse en het Duitse front. Militairen kregen het om de vermoeidheid tegen te gaan, om minder honger te hebben en om pijn niet meer te voelen.

Omdat speed ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op zo’n grote schaal werd gebruikt, kwam al snel naar boven dat het middel zeer verslavend is en dat het ernstige gezondheidsklachten veroorzaakt. Japan telde na de Tweede Wereldoorlog maar liefst twee miljoen verslaafde militairen. Hierdoor werd men terughoudender in het voorschrijven van amfetamine.

Effecten van speed

Bij iemand die speed heeft genomen gaat het hart sneller kloppen en wordt de broeddruk hoger. De spieren spannen zich aan, wat spierpijn na het uitwerken van de amfetamine kan veroorzaken. De gebruiker krijgt een droge mond en sommigen krijgen grotere pupillen tijdens de werking van speed. Sommigen gaan met hun tanden knarsen of met hun kaken aan de binnenkant van de mond bijten.

Wanneer iemand niet te vaak amfetamine gebruikt, dan brengt het gebruik ook een gevoel van euforie met zich mee. Dit euforische effect verdwijnt naarmate iemand het middel vaker gebruikt. Pas wanneer iemand na enkele maanden weer speed gebruikt, zal dat euforische effect er weer zijn.

Risico’s van speed

Amfetamine is een aanslag op het menselijk lichaam en de geest. Wanneer iemand te lang en te vaak amfetamine gebruikt, dan zal deze zeker te maken krijgen met ernstige geestelijke klachten. De meest voorkomende klachten na langdurig gebruik zijn depressie symptomen, slapeloosheid, erectieproblemen, impotentie, psychoses, angsten, wanen en hallucinaties.

Speed heeft een verslavende werking. Een gebruiker kan zich lusteloos voelen wanneer de speed is uitgewerkt. Sommigen willen het middel dan opnieuw kopen en gebruiken om het lusteloze gevoel tegen te gaan. Het lichaam krijgt zo geen tijd om te herstellen en het lusteloze gevoel zal de volgende keer veel sterker zijn. Iemand kan zo in een vicieuze cirkel terechtkomen en verslaafd raken.

Linkruil.org

Comments are closed.