Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Studieschuld en hypotheek

Studieschuld en hypotheek.

Je bent een studieschuld aangegaan omdat dit de normaalste gang van zaken is en er niet veel andere opties waren om jezelf te kunnen financieren terwijl je de studie deed. Vroeger kreeg je een tegemoetkoming van de overheid om te studeren, de prestatiebeurs die je als gift kreeg als je je studie succesvol afrondt binnen 10 jaar. Dit betekende niet dat niemand een studieschuld had maar die bleef studieschuld was gemiddeld kleiner. Nu hebben ze dat sinds 2013 veranderd en moeten we goedkoop lenen van ome DUO. Het wordt gegeven als optie maar menig student weet, net als ik, dat het niet echt een optionele keuze is als je een beetje studententijd wilt hebben. Werken naast je studie is lastig en toch is het ook fijn om uit huis te kunnen als je aan het studeren bent zonder meteen je paps en mams te moeten aankijken om de huur bij elkaar te sprokkelen. Dit is allemaal een stukje lastiger geworden, ook mede door de exorbitante huurstijging in de grotere steden. Nu is het allemaal al zo gegaan zoals het is gegaan maar vraag jij je wel af wat voor implicaties dit heeft op jouw hypotheek. Ik leg het je hieronder uit.

 

Hoe goed gaan een hypotheek en studieschuld samen?

Je kan met een studieschuld een hypotheek krijgen dus ze gaan samen, maar goed samen? Dat helaas niet… Dit komt omdat je maandelijks al een schuld aan het afbetalen bent en daardoor minder geld overhoudt per maand voor andere verplichtingen, bijvoorbeeld je hypotheek. Dit is ook de reden waarom de bank je minder wilt lenen voor de hypotheek. Wil je weten hoeveel je kunt lenen ondanks je studieschuld? Vul dan een online tool in, dan heb je binnen 2 minuten een inschatting…

 

Hoe groot is de invloed van mijn studieschuld op de hoogte van mijn hypotheek?

De invloed van je studieschuld is afhankelijk van de soort studieschuld die je hebt opgebouwd.  Dit heeft te maken met het veranderen van de prestatiebeurs naar een leenstelsel vanaf september 2015. Als het gaat om het oude stelsel, dan neemt de bank je studieschuld mee alsof je elke maand 0.75% van je oorspronkelijke schuld aflost. Het bedrag wat hieruit komt, kan je dus minder besteden aan je hypotheek iedere maand. Als we uitgaan van een studieschuld van 20.000 euro dan wordt het: 20.000 * 0,75% = 150 euro. Dit betekent dus dat je 150 euro per maand minder kan besteden aan je hypotheek. Hierdoor kun je zo 40.000 euro minder lenen voor de totale hypotheek.

 

In het nieuwe stelsel doet de bank hetzelfde maar is het percentage 0,45% en zou het er zo uit komen te zien. 20.000 euro * 0,45% = 90 euro. oftewel, 90 euro per maand minder ruimte voor je hypotheek. Dit scheelt je ongeveer 25.000 euro op de gehele hypotheek. Hier tegenover staat dat de gemiddelde schuld in het nieuwe stelsel een stuk hoger is doordat de prestatiebeurs is afgeschaft.

 

Dit kan voor een deel omzeild worden door middel van een extra tussentijdse aflossing waardoor de studieschuld opnieuw wordt berekend. Het effect op je maandlasten wordt kleiner en je maximale hypotheek dus hoger.

 

Hoe verstandig is het om mijn studieschuld te verzwijgen tijdens mijn hypotheekaanvraag?

Onverstandig. Dit kan nare consequenties hebben voor jou als je niet in staat meer bent om aan je betaalverplichtingen te voldoen. Als dit het geval is en ze komen erachter dat het komt omdat je gelogen hebt over het hebben van een studieschuld, dan valt het allemaal op jou te verhalen omdat je het had kunnen voorkomen. Als je in de problemen komt met betalingen omdat je dus je baan kwijtraakt of iets dergelijks, heb je nog niet meteen een probleem. Als je de studieschuld hebt verzwegen dan wel.

 

Is er een mogelijkheid om toch een hogere hypotheek te krijgen?

Dit is mogelijk door middel van een extra tussentijdse aflossing op je eigen studieschuld. Hierdoor zal de bank zijn calculatie maken op de nieuwe studieschuld die over is. Dat ervoor zorgt dat je maandlasten voor je studieschuld omlaag gaan en je dus meer ruimte krijgt in je budget om aan meer hypotheeklasten te voldoen waardoor je dus meeeeer hypotheek kan krijgen. jeeeeej!

Studieschuld

Linkruil.org

Comments are closed.