Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Verlatingsangst, oorzaken en symptomen

Heb jij constant het gevoel dat de mensen waarvan je houdt je in de steek zullen laten? Voel je je heel onzeker of word je jaloers als iemand te dicht bij een persoon komt die je dierbaar is? Misschien heb je last van verlatingsangst. In dit artikel leer je wat verlatingsangst precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn en welke symptomen eraan verbonden zijn. Daarnaast ontdek je wat je zelf kunt doen om je angst aan te pakken.

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst (officieel autofobie genoemd) wordt gekenmerkt door de angst om alleen te zijn of in de steek gelaten te worden. Dit gaat vaak gepaard met de angst om overal alleen voor te staan. Hoewel vrij veel mensen hier tot op zekere hoogte last van hebben, verschilt de intensiteit sterk van persoon tot persoon. Het wordt pas een probleem als deze angst zo groot is dat hij een duidelijke negatieve invloed krijgt op de kwaliteit van je dagelijks leven.

Mogelijke oorzaken van verlatingsangst

Verlatingsangst kan worden veroorzaakt door een traumatische ervaring op jonge leeftijd zoals bijvoorbeeld het verliezen van een ouder  of iemand die je zeer dierbaar is zij het door overlijden of een echtscheiding. Ook als je als kind het gevoel had dat je ouders weinig aandacht voor je hadden of dat je altijd heel hard moest knokken voor deze aandacht, kan dit leiden tot verlatingsangst.

Daarnaast kan het ook over een langere periode ontstaan als gevolg van een reeks ervaringen gedurende je leven waarin je het gevoel had in de steek gelaten te worden of er alleen voor te staan, waardoor angst en onzekerheid geleidelijk toenemen.

Verlatingsangst symptomen

Aan verlatingsangst zijn verschillende symptomen verbonden. Van welke symptomen iemand last heeft en hoe heftig deze zijn kan per persoon sterk verschillen. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Niet goed alleen kunnen zijn.
  • Extreem vastklampen aan partner en/of vrienden. 
  • Constant om aandacht en bevestiging vragen aan anderen.
  • Jaloers worden als partner, vrienden of dierbaren tijd doorbrengen met anderen.
  • Grote onzekerheid en je constant afvragen of je wel goed genoeg bent.
  • Angst of paniek als mensen niet reageren op telefoontjes of niet op tijd zijn voor afspraken.
  • Anderen op afstand houden of afwijzen. Als je ze in eerste instantie al niet in je leven toelaat, hoef je ook niet bang te zijn dat ze je weer zullen verlaten.

Wat kun je er aan doen?

Bij extreme vormen van verlatingsangst is het verstandig om de hulp in te schakelen van een goede therapeut. Deze kan je helpen om de oorzaak van je angst te achterhalen en een geschikte behandeling op te stellen. Je kunt echter ook zelf een hoop doen om je angst onder controle te krijgen of in ieder geval te verminderen. In het e-book “Bindingsangst en Verlatingsangst: Oorzaken, Symptomen en Oplossingen” vind je een bewezen methode die je kan helpen om je angst te overwinnen.

Ook het aanpakken van je onzekerheid kan een zeer positief effect hebben op je angst. Door meer vertrouwen in jezelf te ontwikkelen en je eigenwaarde te vergroten zul je minder noodzaak hebben om je vast te klampen aan of afhankelijk te zijn van anderen. Je kunt bijvoorbeeld een cursus zelfvertrouwen volgen.

Linkruil.org

Comments are closed.