Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Verwende ‘achterbankkinderen’ kosten ons bakken met geld

Jan Derksen is docent klinische psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volgens Derksen worden kinderen steeds verwender en daardoor narcistischer met als gevolg dat deze zogenoemde ‘achterbankkinderen’ onze maatschappij miljarden kosten. Hij heeft het hierbij over kinderen die overal naartoe worden gereden, nog nooit door de regen hebben gefietst en altijd aandacht krijgen als ze hierom vragen. Ze vieren geen kinderfeestjes meer bij het kindertheater, maar krijgen de meest overdreven feestjes. Kinderen kunnen er dus eigenlijk ook niets aan doen dat ze denken altijd en overal het middelpunt te zijn.

Narcistisch

Deze kinderen die mentaal niet sterk zijn zullen sneller bij de psycholoog op de bank eindigen. Logisch, want zij weten niet hoe ze om moeten gaan met tegenslagen die zij in de loop van hun leven geheid tegen zullen komen. Ze worden beschermd opgevoed en denken dat zij het middelpunt zijn, wat ervoor kan zorgen dat ze narcistische trekjes gaan ontwikkelen. Ouders denken dat het verwennen van kinderen niet veel kwaad kan, maar uiteindelijk help je je kind er niet mee, in tegendeel.

Kinderen kunnen niet meer omgaan met teleurstellingen

Maar hoe zorgen deze potentieel narcistische kinderen er nu eigenlijk voor dat het ons, de maatschappij, miljarden kost? De kinderen eindigen zoals zojuist beschreven, veel vaker bij de psycholoog omdat zij niet bestand zijn tegen tegenslagen. De kosten voor de geestelijke gezondheidszorg zijn volgens Jan Derksen zelfs verdubbeld in de laatste tien jaar. Waar de kosten een decennia geleden rond de drie miljard euro per jaar lagen, liggen deze nu tien jaar later op maar liefst zes miljard euro per jaar. Dat is dus het dubbele. Kinderen van de nieuwste generatie kunnen niet meer omgaan met de rauwe werkelijkheid en teleurstellingen. De docent klinische psychologie wijdt de verdubbeling aan deze ontwikkeling. Het is ook terug te zien aan de cijfers. Van alle GGZ patiënten is bijna de helft van de patiënten niet ouder dan 25 jaar.

Boek

De bevindingen van Derksen over het onderwerp van de dure ‘achterbankkinderen’ zijn binnenkort te lezen in zijn boek ‘Iedereen heeft een psychische aandoening’. Dit boek zal binnenkort uitgebracht worden.

Linkruil.org

Comments are closed.