Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Wat is de dwangneurose ook weer precies?

Een ziekte die niet veel voorkomt maar wel bekend is, is de dwangneurose. Kenmerkend voor dwangneurose zijn angstgedachten en dwangrituelen.

Dwangneurose is erfelijk

Dwangneurose is erfelijk. Ook bij depressieve klachten loopt iemand risico op dwangklachten. Dwangklachten zien we ook veel bij mensen die Gilles de la Tourette hebben.

Verschillende vormen van de dwangneurose

De dwangneurose kan zich uiten in verschillende vormen. Dwangklachten kosten veel tijd en energie. Op afspraken komt men veel te laat en men kan zich gaan terugtrekken.

Smetvrees

Een veel voorkomende vorm van de dwangneurose is smetvrees. Hierbij heeft men de angst om besmet te raken door aanraking. Het mag duidelijk zijn dat het lastig is om te leven met steeds dergelijke angstgedachten. Bestek dat door iemand anders is gebruikt, wordt bijvoorbeeld niet gebruikt.

Controledwang

Ook controledwang is een vorm van de dwangneurose. Bij controledwang worden steeds controle”rituelen” uitgevoerd. Men controleert bijvoorbeeld steeds of de voordeur wel dicht is. Ook wordt er bijvoorbeeld steeds gecontroleerd of de gaskraan wel goed is dichtgedraaid.

Meer informatie over dwang

Verder zijn er nog andere soorten dwang. Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten dwang waar de patiënt mee te maken kan krijgen. Er is niet altijd sprake van alleen maar controledwang of alleen maar smetvrees. Er is sprake van overlap.

Professionele hulp bij de dwangneurose

De dwangrituelen nemen veel tijd in beslag. En het is vervelend wanneer de patiënt door de dwangrituelen te laat op afspraken komt. Professionele hulp is in dit geval gewenst.

Een optie is exposure en responspreventie. Daarbij leert de patiënt de dwangrituelen af door ze niet te mogen uitvoeren. Daarbij zullen zowel de patiënt als de behandelaar veel geduld moeten hebben. De dwanghandelingen zijn immers niet zo 1-2-3 afgeleerd.

Aan een aantal patiënten zullen ook medicijnen worden voorgeschreven. Dit heeft vaak de voorkeur wanneer de patiënt ook depressieklachten heeft. Men kan bijvoorbeeld benzodiazepinen zoals oxazepam of diazepam voorschrijven.

Linkruil.org

Comments are closed.