Artikel Plaatsen

Breng hier uw artikel onder de aandacht!

Zelf vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen of met een organisatie?

Een reis naar een ontwikkelingsgebied als Afrika is natuurlijk een heel avontuur. Je komt terecht in een ander land met andere gewoontes en een andere cultuur. Het is daarom verstandig om goed na te denken over de begeleiding je wel of niet wil.  Natuurlijk is het avontuur nog groter als je zo veel mogelijk zelf regelt, maar niet iedereen vindt dit fijn. Vrijwilligerswerk doen via humanitaire organisaties zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle zorgen uit handen worden genomen. Maar het is natuurlijk goedkoper als je meer zelf regelt. Kies je ervoor om veel zelf te regelen, let dan goed op onderstaande zaken.

Informatie over het vrijwilligerswerk

Waar heb je de informatie over het project vandaan? Heb je het op het internet gelezen, via iemand anders erover gehoord die weer iemand kende die weer iemand kende etc., of met iemand gesproken die zelf ook aan dit project heeft meegewerkt? In ontwikkelingslanden liggen standaarden een stuk lager dan hier. Wat zij daar een comfortabel bed in een mooie kamer noemen, kan hier iets zijn waar je zelfs als je ervoor betaald krijgt nog niet gaat slapen. Ook als er staat dat je ter plaatse begeleiding krijgt moet je hiermee oppassen. Een project kan denken dat ze goede begeleiding geven, maar daar kan jij heel anders over denken als je daar bent. Doe daarom heel goed onderzoek voordat je besluit om ergens voor te kiezen.

Calamiteiten draaiboek en veiligheidsprotocol

Er kan natuurlijk altijd iets misgaan tijdens je verblijf. Je kunt ziek worden, betrokken raken bij een ongeval of je kunt in aanraking komen met de lokale autoriteiten. Vooral de laatste twee punten zijn punten waarvan veel mensen denken ‘dat overkomt mij niet’, maar die kans is er altijd. Dit hoeft namelijk helemaal niet jouw schuld te zijn en toch kan je erin verzeilt raken. Vaak heb jij als rijke westerling in zo’n land juist een slechtere positie en daarom moet je oppassen. Het is belangrijk dat de lokale organisatie waar je mee werkt zijn zaken op orde heeft, zodat jij niet in de problemen kunt komen.

Is de organisatie geregistreerd?

In ontwikkelingslanden is het vaak erg makkelijk om een project te beginnen. De overheid bemoeid zich hier nauwelijks mee en er wordt dus totaal niet gecontroleerd of het project wel alleen goede bedoelingen heeft. Zorg dat een project waar je aan deelneemt geregistreerd is, zodat je zeker weet dat het project ook doet wat ze zeggen dat ze doen.

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.